“Így lesz kerek a világ” mesekönyv

A Stiefel Eurocart Kft. Által kiadott “Így lesz kerek a világ” c. könyvecskét jó szívvel ajánlom az óvónők és a szülők figyelmébe.

Lapozgatni, nézegetni a legkisebbek is bizonyára szívesen fogják, egy felnőttel végignézni, minden oldalát megérteni valószínűleg csak a nagyóvodások, a történet még az olvasni tanuló kisiskolásoknak is érdekes lehet. A történet olyan motívumot használ, amelyet a tündérmesékből vagy a népmesékből részint ismerünk, és tudjuk, milyen sokat jelent a kisgyerekeknek: a legkisebb, legfiatalabb elismerését, sikerét.

Ez a kis könyv továbbmegy: arra szeretne érzékennyé tenni, hogy vannak „sete-suták”, ügyetlenek, véznák, esetlenek is… és van olyan gyerek is, aki “másképp játszik, nagyon furcsán…”. Itt ez a “legvéznább” kis hős (a cica és a kisfiú is) szeretetreméltó, az ő győzelme ez lehet: a többiek elfogadják, megszeretik.

A szerző mindezt tapintatosan, közvetve mondja el (ő maga egy, az átlagtól eltérő fejlődésű kisfiú édesanyja), nem oktat ki, nem vár el.

Reméljük az óvónők (és a szülők) kezében ugyanilyen tapintatos közvetítő eszközzé válhat majd ez a kis könyv, közös olvasással, beszélgetéssel segítheti a nehéz témához való közelítést: élnek körülöttünk “másmilyen” gyerekek és felnőttek, akik élhetnének közöttünk is…

Mózes Eszter gyermekpszichológus

a Korai Fejlesztő Központ munkatársa

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.